Hoppa till sidans innehåll

Flera idrotter framgångsfaktor för Julia

11 SEP 2018 07:00
Hon tror stenhårt på att en del av framgången är att hålla på med flera idrotter och råder unga seglare att göra detsamma. - Det har alltid präglat min vardag och gjort idrotten till något roligt snarare än ett måste, säger Julia Gross.
  • Uppdaterad: 10 SEP 2018 15:59

Foto: Niklas Axhede

Julia Gross, KSSS är 26 år och sedan 2013 landslagseglare i 49er FX i Swe Sailing Team. Trots att hon är uppvuxen i en passionerad seglarfamilj i Saltsjöbaden var inte segling det självklara valet.
- Jag höll på med allt som gick. Fotboll, dans, squash, segling och gymnastik. Det fanns inget innebandylag för tjejer så jag startade ett. Sen ville vi testa cheerleading så då körde vi det på en av träningarna i veckan, berättar Julia Gross.

Att ha roligt är den vanligaste anledningen till varför unga idrottar och många framgångsrika elitidrottare vittnar om att det var just variationen av idrotter som skapade glädjen. Det stämmer också in på Julia.
- För mig har idrott alltid handlat om gemenskap. Jag hade kul med mina kompisar och vi gick in och gav järnet tillsammans. Seglingen för mig är en livsstilssport och gemenskapen har varit en väldigt central del i mitt utövande. Men jag tycker att det är bra att ha olika sammanhang och idrotter för att byta gäng och miljö, säger hon.

Segling förstahandsvalet i sjätte klass
Det var först i sjätte klass tiden inte räckte till för alla idrotter och seglingen blev förstahandsvalet. Men även om gymnastik och fotboll fick stryka på foten fortsatte Julia med flera idrotter.
- Det blev klara val då vissa idrotter krockade i ambition. Gymnastik och fotboll blev väldigt seriösa och tiden räckte inte till. Men innebandyn var mer som en kul grej och jag började även med squash som jag lirade när jag kunde.

Julia tror stenhårt på att det är en del av framgången att hålla på med flera idrotter och råder unga seglare att göra detsamma.
- Kör allt du kan. Testa gärna alla typer av båtar och olika typer av segling som bankappsegling, havskappsegling, segla med kompisen, med mamma, med brorsan. Att spela fotboll på kvällen är också ett fyspass, fast det är roligare än löpning runt den ensliga slingan i skogen. Allt blir bättre när man gör det ihop, även idrotter som inte är lagidrotter.

Heltidssegling med utrymme för annan idrott
I skrivande stund är Julia i Japan på För-OS och hennes fokus är en heltidssatsning på OS i Tokyo 2020 tillsammans med Hanna Klinga. Men det hindrar henne inte att fortsätta utmana sig utanför seglingen.
- Att jag höll på med många idrotter har alltid präglat min vardag och gjort idrotten till något roligt snarare än ett måste. Många färdigheter sträcker sig över olika idrotter fast de har olika uttryck. Det gör att jag hela tiden utvecklas i min segling genom att ta in saker från andra aktiviteter och blir inte helt insnöad på det som nu är mitt jobb.

- När jag inte seglar ska jag lära mig vindsurfa, foilande snart hoppas jag. Jag cyklar mountainbike, paddlar kajak och testar surfski när jag kan för jag vet hur kul det är att testa nya saker. Jag paddlar SUP, hänger med en kompis och klättrar, åker och kör en hinderbana och drar ner för en skicrossbana för det var något som såg roligt ut. Jag märker på vänner som inte idrottat så mycket när de var yngre att de inte vågar testa nytt för de tror att alla redan kan allt från början. Det viktiga är att hänga på, resten löser sig, avslutar Julia.

RF:s kampanj Min andra Idrott

Följ Julia och Hanna på Facebook.

Julia och Hannas videoblogg på Solidsport.


Julia och Hanna under VM i Århus i augusti. Foto: Jesus Renedo.

Skribent: Marit  Söderström Nord 
Epost: This is a mailto link

Samarbetspartners

Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info