Hoppa till sidans innehåll

Elitidrottstipendium till Fritiof Hedström

27 SEP 2018 16:15
Landslagsseglaren Fritiof Hedström är en av 75 elitidrottare som fått Riksidrottsförbundets och Svenska Spels elitidrottsstipendium för att kunna studera parallellt med sin elitsatsning. - Det känns väldigt kul, säger Fritiof.
  • Uppdaterad: 27 SEP 2018 16:15

Elitidrottsstipendiet delas varje år ut till elitidrottare på landslagsnivå som studerar på minst halvfart på universitet, högskola eller annan postgymnasial utbildning. Svenska Spels stöd ger möjlighet för 75 stipendium på 50 000 kronor vardera.
- Det känns väldigt kul och kommer att betyda ganska mycket för mig. Det börjar bli lite skralt i kassan. Bra också att få lite krav på skolgången. Förutsättningen för stipendiet är ju att jag ska plugga minst 50%, säger Fritiof Hedström.

Förutom ekonomiskt stöd ingår resursstöd från Riksidrottsförbundet i idrottspsykologi, idrottsmedicin och idrottsfysiologi inklusive idrottsnutrition. Och inte minst, ett läger under tre dagar på Bosön med deltagande på Idrottsgalan den 21 januari 2019.

Träning på hemmaplan närmast i seglingsprogrammet
Fritiof seglar 49er med Otto Hamel och är en del av Swe Sailing Team. De gjorde sin bästa prestation hittills tillsammans när de kom på 13:e plats på VM i Århus i juli.
- Det var en bra placering men det kändes där och då som en besvikelse då vi kappsejsade på sista länsen och tappade både en plats i medaljfinalen och chansen att kvalificera Sverige till OS i 49er, berättar Fritiof.

- VM i Århus avslutade tävlingsdelen för säsongen. Nästa vecka åker vi till Stockholm för fystester och kör en träningsregatta, KSSS OCR. Sen blir det fys- och seglingsträning hemma tills det blir för kallt.

RIU ger förutsättningar för dubbla karriärer
Fritiof läser Automation och Mekatronik på Chalmers inom ramarna för RIU, Riksidrottsuniversitetet. Det är ett samarbete mellan Riksidrottsförbundet och ett antal högskolor och universitetet i Sverige för att skapa bättre förutsättningar för att kombinera universitetsstudier och elitsatsning. Som RIU student får man möjlighet till flexibel studiegång och hjälp att anpassa dina studier till träning och tävling. Fritiof tycker det är en utmaning att studera samtidigt med en elitidrottskarriär men känner att det också är mycket positivt.
- För mig är det viktigt att ha något annat än seglingen, att inte basera hela min självkänsla på idrotten. När det går mindre bra i seglingen är det nyttigt att ha något annat att tänka på. Det är också bra med företagsnätverket på skolan där det kan finnas möjligheter för mig och Otto att hitta sponsorer och kanske företag att göra ett examensarbete tillsammans med.

Fritiof får ta emot Elitidrottstipendiet på Idrottsgalan den 21 januari 2019.

Följ Fritiof och Otto på Facebook.
Läs mer om Elitidrottstipendiet

Skribent: Marit  Söderström Nord 
Epost: Adressen Gömd

Samarbetspartners

Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info