Hoppa till sidans innehåll

Utmanande Moth-EM gav mersmak

03 AUG 2018 09:12
David Hivey från Storbrittannien knep guldet på Moth-EM i Borstahusen i mitten av juli . Bästa svensk var Danny Inkyov med en elfte plats. EM-deltagaren Martin Wigforss delar här intryck och upplevelser av EMet.
  • Skapad: 03 AUG 2018 09:12

Foto: Martina Orsini

Så var det över, Moth EM i Borstahusen. Efter 14 race på fyra dagar i fin vind och sol var ingen besviken. EM var den första foilingregattan i Sverige av större slag och arrangören Borstahusen Segelsällskap med Uwe Puls och PO Ekstrand i spetsen genomförde den med bravur. Bra faciliteter på land, after sail med snacks varje dag, trevlig grillkväll och regattamiddag men framförallt suverän race management.

200 meters promenad för sjösättning
Att arrangera en mothregatta har sina speciella utmaningar. En är sjösättning och i Borstahusen var det ca 200 meters promenad ut från stranden. Inte optimalt men alla gillade läget och med alltmer raffinerade bärtekniker kändes det som ett krympande problem - bra uppvärmning!

Frisk vind och vågor gav många vurpor
Seglingarna var täta och intensiva på kryss/länsbana, två varv. Vi skippade gaterundning vid kryssmärket och körde vanlig kryssrundning med spridarmärke istället, av säkerhetsskäl. Första två dagarna bjöd på nordvästlig vind ca 6-10m/s och relativt stora vågor. Just vågorna ställde till det för många på länsarna och gav många spektakulära vurpor inledningsvis, innan man hittade rätt ”mode” med flyghöjd, wandposition och styrning. Länsrundningarna var klart spännande i 22 knop och vågor.

Sjögräs fastnade på foilen
Resterande tre dagar hade vi mestadels mellanvind och samma riktning, dvs ”glamour conditions”. Endast ett av de 14 racen var på gränsen till för lätt vind och stört av sjögräs, men det hade också sin charm. Weedstick funkar knappast i moth så man fick försöka hitta det snabbaste sättet att rensa foilen utan att blöta ner seglet för ofta. Vi är ju inte fotbollsspelare utan seglare och tar därför det naturen ger! Nåväl, det gnälldes en del över det racet men i en serie av 14 race är det är mycket gott betyg till seglingsledningen om endast ett upplevs som ”orättvist”.

Hur presterade de 13 svenskarna då?
Helt ok! För många av oss var detta den första riktiga mothregattan och det tog ett tag att anpassa sig. I princip alla presterade som bäst på slutet vilket visar att vi behöver tävla mer. Bäst slutade Danny på en fin 11e plats. Stefan Järudd blev 19e totalt och näst bästa master, medan Emma Grävare blev näst bästa dam. Fullständiga resultat finner ni här:

Resultat

Jag tror att alla lämnade Borstahusen lätt mörbultade men med sug efter mer, för det är helt enkelt gränslöst kul att segla Moth. Nästa race i Sverige blir klassmästerskapet på Baggen med Boo Segelsällskap som arrangör helgen 29-30 september. Vi kommer att segla på egen bana med F18 (separata starter) och siktar på minst 20 Mothar. Så om du har en Moth är det bara att kryssa i kalendern och anmäla sig. Har du ingen Moth så är det är bara att höra av sig till någon i förbundet så skall vi tipsa om båtar till salu. Du kommer inte att ångra dig!

 

Skribent: Martin Wigforss

Samarbetspartners

Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info