Hoppa till sidans innehåll

Integration och segling i Solna

20 JUL 2018 08:09
SSF projekt Utmaningen stödjer Solna Strandskappseglingsklubb där 25 barn med ursprung Syrien fått chansen att lära sig att segla.
  • Uppdaterad: 20 JUL 2018 08:09

Bild: 11-årige Jon från Syrien testar på optimistjollesegling i Solna. 

 - Segling ska vara inkluderande och tillgängligt för alla, det är ett av våra främsta mål. Utan den här specialveckan hade vi inte nått fram till de här barnen från Hallonbergen, säger klubbens ordförande Fredrik Norén.


Deltagarna är mellan 10 och 14 år gamla. Alla har de för något år sedan kommit till Sverige från Syrien, de flesta från Aleppo eller Damaskus. Föreningen fick kontakt med barnen genom Stockholms Idrottsförbunds projekt Storstad, vars syfte är att stödja etablering och inkludering av nya målgrupper i idrotten, från utvalda områden i Stockholmsdistriktet. Att det blev just segling var tack vare barnen själva, säger Sara Alfredsson, projektledare för området Hallonbergen/Rissne.

 

 - Vi frågade vad de ville göra, och då sa de att de ville testa på en traditionell svensk, svårtillgänglig idrott – segling! tillägger Sara. 

 

Nästan som vilken seglarskola som helst, så summerar instruktör Tintin Fåhraeus den senaste veckans arbete. Hon berättar att de flesta utmaningarna fanns innan lägret. Simkunnighet har varit en utmaning som löstes under våren genom att deltagarna fick öva simning som förberedelse inför seglingen.

 

 - Vi hade förberett oss för att köra vissa instruktioner på engelska men svenskan har fungerat utmärkt, säger Tintin. Vissa anpassningar av kursplanen har klubben gjort, kapsejsning övades nästan direkt i syfte att barnen snabbt skulle bli kompis med båt och vatten.

 

Några av deltagarna har definitivt fastnat för seglingen.

 

 - Det var lite svårt i början men nu är det bara jätteroligt, säger 11-årige Jon, som ursprungligen kommer från Aleppo. Han kommer fortsätta träna i klubbens gröna grupp senare i sommar.

 

Fredrik Norén som själv har varit en av instruktörerna är väldigt nöjd med veckan. 

 

- För mig är detta integration på riktigt!

 

 

Läs en längre artikel om projektet från Mitt i Västerort

 


Foto: Fredrik Norén

Skribent: Cecilia Jonsson
Epost: This is a mailto link

Samarbetspartners

Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info