Hoppa till sidans innehåll

Far och son Gustafsson SM-vinnare i Neptunkryssare

24 SEP 2018 16:51
Magnus och Tobias Gustafsson från Nyköpings Segelsällskap bemästrade de lätta mälarvindarna bäst och tog hem årets SM i Neptunkryssare, klassens 74:e SM.
  • Uppdaterad: 24 SEP 2018 16:51

Bild: fv Niklas Virving, Nils Virving, Magnus Gustafsson, Tobias Gustafsson, Christer Olsson och Myran Olsson. Foto: Göran Haglund

Under sommarhettan i juli passade Neptunkryssarna att arrangera sitt SM vilket blev en utmaning i de lätta vindarna på Södra Björkfjärden på Mälaren.

Endast den första dagen var det så mycket vind, 1 – 3 m/s att alla dagens tre planerade seglingar kunde genomföras. Andra dagen blev det bara en segling och sista dagen var det totalt bleke och inställda seglingar. Inte desto mindre så blev det mycket tätt och spännande i toppen där far och son Gustafsson kunde vinna på samma poäng som tvåorna far och son Nils och Niklas Virving, Stockholms Segelklubb och med treorna, makarna Christer och Myran Olsson, Ekolns Segelklubb bara en poäng efter. Årets SM blev alltså en riktig familjeföreställning.

SM-vinnarna Magnus och Tobias Gustafsson får en biljett till Mästarnas Mästarna i Marstrand 13-14 oktober.


Foto: Fredrik Mårdén

Resultat
Fullständig resultatlista samt reportage från seglingarna finns på Neptunkryssarförbundets hemsida www.neptunkryssare.se.

Lång tradition av SM i Neptunkryssare
Svenskt Mästerskap för Neptunkryssare seglades för första gången år 1945 och vanns av Malte Svennbeck och Knut Freding från Ekolns Segelklubb. Sedan dess har ytterligare 73 Svenska Mästare korats i klassen. 2019 är det dags för 75-årsjubileum då Gefle Segelsällskap anordnar SM den 16-18 augusti.

Neptunkryssarpokalen sedan 1942
Även seglingarna om Neptunkryssarpokalen har en lång historia, faktiskt ännu längre än seglingarna om Svenskt Mästerskap. Redan 1942 seglades det första gången om Neptunkryssarpokalen. När det nu i somras seglades om den 8:e pokalen på Ekoln den 25 – 26 augusti, som också är den sista då den numera är ständigt vandrande, så blev det Staffan Eklund och Erik Mattson som tog hem den 76:e upplagan av seglingarna. Tvåor blev Per-Arne Larsson och Mikael Sääf från Ekolns Segelklubb och treor Göran Haglund och Per Sjöqvist från Trollbäckens Båtsällskap.

De 77:e seglingarna om Neptunkryssarpokalen kommer att arrangeras av Nyköpings Segelsällskap den 15 – 16 juni 2019.

Skribent: Göran Haglund

Samarbetspartners

Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info