Hoppa till sidans innehåll

Vi tar pulsen på ordförande Anders Selling

14 MAR 2018 11:03
2016 valde Seglardagen Anders Selling till ordförande i Svenska Seglarförbundet. Nu, två år in i uppdraget är det dags att höra hur det går.
  • Uppdaterad: 14 MAR 2018 15:16

För många i seglarsverige var Anders Selling ett okänt namn när han fick förtroendet att leda vårt förbund. Anders kom från en roll som VD på Vasaloppet, med en passion för alpin skidåkning. Men också med ett stort hjärta för seglingen. Två år har gått sen dess och inför Seglardagen 17 mars tar vi pulsen på Anders och tittar både bakåt och framåt.

Ålder: 52 år
Bor: Stockholm och Uddevalla
Civilstånd: sambo, två alpinåkande tonårssöner
Jobb: VD för ITxPT
Favoritmat: koreanskt
Så kopplar jag av: på havet eller fjället

Varför tog du uppdraget?
Det enkla svaret är - jag blev tillfrågad och var intresserad. Jag tycker det är inspirerande och utvecklande att engagera mig i idrott. Är det någon idrott förutom skidorna jag skulle vilja vara en del av så är seglingen det givna valet.

Har uppdraget blivit som du förväntade dig?
Jag tycker det har blivit väldigt positivt. Jag har ju en del erfarenhet av både idrott och styrelsearbete sen tidigare. Jag hade också en tydlig idé om hur jag ville bedriva styrelsearbetet och den tycker jag har fungerat

Vad jobbar du med?
Jag är idag vd för en internationell organisation som heter ITxPT. Vi utvecklar en öppen IT arkitektur med standardiserade gränssnitt för fordon och trafiksystem. Det kan jämföras med vad Android och Bluetooth har betytt för mobilindustrin och växer explosionsartat just nu. Vi har huvudkontoret i Bryssel. Jag har även uppdrag för HuginBiz, ett svenskt företag i sportbranschen som bland annat jobbar för ISPO, sportmässan i München och Peking.

Hur är du som ledare?
Det får egentligen andra svara på….men tycker själv att jag är lyhörd, vill ha högt i tak och ge utrymme för kreativitet. Jag är inte rädd för förändring men jag har respekt för lång erfarenhet. För mig är det viktigt att åstadkomma resultat och jag är nog en ganska otålig person.

Vad har du åstadkommit så här långt?
Vi har sen 2016 fått in flera nya i styrelsen och jag tycker vi har hittat våra rutiner. Vi har skapat ett positivt arbetsklimat med en hög närvaro. Vi tog över efter ett flerårigt strategiarbete i förbundet och har nu tagit strategin till en mer konkret nivå. I början av 2017 rekryterade vi en ny förbundsdirektör, Marie Björling Duell. Kanske det viktigaste vi gjort hittills och det krävde en stor insats av hela styrelsen där alla var väldigt engagerade. Det känns väldigt bra nu när Marie är på plats och kommit in i sitt uppdrag.

Vad är det bästa med att vara ordförande i Svenska Seglarförbundet?
Det bästa är att få verka och vara delaktig i en idrott som jag själv tycker är beundransvärd och fantastisk, med traditioner och stora framgångar. Det är också att få vara delaktig i alla förbundets olika aktiviteter - Seglarträffen, Seglardagen, evenemang och möten inom och utanför förbundet. Jag gillar atmosfären och alla er som är engagerade. Jämfört med andra verksamheter jag kommit i kontakt med upplever jag en otrolig sammanhållning i Svenska Seglarförbundet, där man stöttar varann. En öppenhet och en positiv kultur som ger kraft. Jag får väldigt mycket tillbaka.

Vad är förbundets största utmaning?
Vi behöver arbeta för det breda intresset för segling. Vi behöver fler seglare, en starkare bredd. Inte bara inom barn- och ungdomsseglingen utan också fler fritidseglare och elitseglare. Vi behöver även bygga seglingens image och synlighet genom olika aktiviteter och verksamheter. Bildmässigt är segling oslagbar och vi behöver nå ut med den. En annan viktig utmaning är generationsväxlingen i våra styrelser, i alla delar av vår organisation. Vi behöver göra det ideella arbetet attraktivt för fler - kvinnor, män unga och äldre. En ytterligare viktig utmaning är tävlingsformatet. Segling måste bli mycket lättare att förstå, attraktivt för media. Vi måste vara konkurrenskraftig som publiksport. Då blir också seglingen tillgänglig för fler.

Hur kan vi inspirera fler att ta styrelseuppdrag/ordförandeuppdrag?
Vi måste aktivt bjuda in och marknadsföra styrelsearbetet. Höja statusen och att det är något bra att ha i sitt CV. Det är intressant och givande att göra något meningsfullt för sin idrott. Vi ska också tydliggöra vad uppdraget inte är. Vi behöver begränsa insatsen, att ett styrelseuppdrag inte behöver innebära att lägga hundratals ideella timmar. Det gör uppdragen mer tillgängliga och ger fler möjlighet att vara med.

Var är Svenska Seglarförbundet om 10 år?
Vårt miljöarbete har då börjat ge effekt. Tänker man på miljövänlighet så ska segling vara det tydliga alternativet. Vår vision är ”Svensk Segling – tillgänglig för alla” och om 10 år hoppas jag vi kommit en bit på väg när det gäller att bli mer av en ”folksport”. Vårt arbete med att öka tillgängligheten till vår idrott på alla plan leder också till större bredd, fler elitseglare och fler OS- medaljer.

Skribent: Marit  Söderström Nord 
Epost: This is a mailto link

Samarbetspartners

  • Musto Sebago 09
  • SPL_logo_2013_FC
  • SvSj_mina-villkor

Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info