Hoppa till sidans innehåll

Släpp fram ungdomarna

27 JAN 2018 15:00
"Om våra unga undrar om vi bryr oss och undrar hur den demokratiska strukturen fungerar eller känner att den är svår att påverka måste vi göra något" skriver vår ordförande Anders Selling i en krönika kring ungdomsrepresentationen i vår organisation.
  • Uppdaterad: 26 JAN 2018 14:43

Bild: Vi har många ungdomar i vår verksamhet, men lyssnar vi på dem? Junior Camp Bosön 2017.

På Svenska Seglarförbundets Seglarträff hade vi 250 deltagare, fler än någonsin och ett fullspäckat program om Svensk Segling. En nyhet var att vi för första gången bjudit in till en ungdomsträff för seglare upp till 26 år. Jag fick inledande två mycket relevanta frågor riktade till oss som är etablerade i organisationen – till oss som är lite äldre skulle man också kunna säga. Seglarförbundet med klubbar, distrikt, kansli, styrelse, klassförbund, kommittéer har en imponerandeorganisation med många engagerade eldsjälar.

Samtidigt är organisationen en utmaning inte bara i sin komplexitet utan även ur rekryteringssynpunkt. Jag vågar säga att det blir svårare och svårare att hitta ersättare till många positioner som förstås beror på en allmän trend, att vi får allt svårare att få tiden att räcka till. Men det kan också bero på att vi inte tillräckligt bjuder in och gör det attraktivt för nya krafter att ta plats.

Nu ska jag komma till frågorna jag fick. I en grupp på nästan 50 unga seglare, alla under 26 år, undrade jag vad de hade för frågor till oss i styrelsen. Någon fattade mod och undrade lite försiktigt: ”Ni i styrelsen, bryr ni er om vad vi tycker?”. Och nästa fråga löd: ”Den här demokratiska strukturen, hur fungerar den egentligen?”

Två grundläggande frågor vi alla bör ställa oss. Ni som är unga seglare har de nyaste och mest relevanta kunskaperna om hur svensksegling fungerar. Om någon ska bry sig om och respektera vad ni tycker är det vi i styrelsen och alla som kan påverka verksamheten i hela vår organisation. Om våra unga undrar om vi bryr oss och undrar hur den demokratiska strukturen fungerar eller känner att den är svår att påverka måste vi göra något.

Därför skall vi medvetet bjuda in och göra det attraktivt att engagera sig. För alla givetvis. Unga som äldre, killar och tjejer. Hos de yngre måste vi uppmuntra den entusiasm som finns och det handlar om att utveckla naturliga vägar att fortsätta inom idrotten.

Det är både till glädje och nytta för alla. Jag vill gärna se att vi redan i år får yngre medlemmar såväl i juniorkommittén som i SSF:s styrelse. Generationsskiften och förändring är aldrig enkelt även om man vill. Men med den engagerade unga generation vi faktiskt har, har vi alla förutsättningar att lyckas.


Anders Selling, ordförande
Svenska Seglarförbundet

Skribent: Anders Selling
Epost: This is a mailto link

Samarbetspartners

Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info