Hoppa till sidans innehåll

Hjärta, delaktighet och Seglaskoj ger fler segel på viken i Ljungskile

24 MAR 2018 07:00
Med visionen ”Fler segel på viken” görs stordåd i ett litet segelsällskap i Bohuslän. Sedan 2015 har antalet aktiva ungdomar tredubblats, 60 nya medlemmar senaste året och ett aktivt miljöarbete har dragits igång. Häng med till LjSS!
  • Uppdaterad: 26 MAR 2018 10:49

Bild: I träningsgruppen "Seglaskoj" pågår Bollskoj i klubbens RS Terajollar. Foto:LjSS

Klubb: Ljungskile Segelsällskap
Var: Ljungskile innanför Orust i Bohuslän
Bildades: 1962
Medlemmar: 330

Helena Barne är inte bara ordförande i Ljungskile Segelsällskap utan fick nyligen utmärkelsen Årets eldsjäl på Uddevalla idrottsgala. Vad är hemligheten bakom utvecklingen?
Vi vill ha fler segel på viken och det ska synas och smitta av sig. LjSS är en liten klubb med stort hjärta som jobbar aktivt inom många olika områden och vi vill vara en förebild i Sverige. Alla LjSS medlemmar är lika viktiga och bidrar till att skapa en trivsam plats och stämning. Tillsammans hjälps vi åt att hålla efter vårt fina klubbhus, alla klubbjollar, följebåtar, sjösätta bryggor, bemanna klubbcafét vidtävlingar/träningar och mycket, mycket mera.


Helena Barne

Hur har ni fått så många nya seglare?
Vi fick börja om med jolleverksamheten för tre år sedan och har byggt upp en verksamhet med många bra aktiviteter och då blir det närvaro. Vi har träningar, träningstävlingar, seglarskola och egna läger. Vi bestämde att uppbyggnadsfasen får kosta. Alla får låna båt bara man är medlem vilket vi tror är en fin och bra förutsättning för att kunna prova på och fastna. Träning vår och höst leds av föräldrar men vi ville fortsätta under sommaren och tog då hjälp av våra seglarskoleinstruktörer som stannade kvar och tog ledaransvaret. Vi vuxna är där och sticker ofta ut och seglar samtidigt. 2015 körde vi igång ett säsongsuppstartsläger med övernattning i klubbhuset. Det har blivit så populärt att vi växt ur klubbhuset och är på Sparreviken istället.

”Seglaskoj” är en del av er träningserksamhet, vad är det?
”Seglaskoj” är en av träningsgrupperna på kvällsträningarna. Den är för de som inte vill tävla. Seglarna kan välja grupp varje vecka. I ”Seglaskoj” har vi till exempel bollskoj, seglar så tokigt vi kan eller har stafettsegling. I slutet frågar barnen ”får vi kappsejsa nu? Och sen ligger alla jollar uppochner.

Många klubbar upplever att det är svårt att få ledare att ställa upp, hur gör ni?
Det är inte svårt. Ledarna vill ju vara med och blir glada att få en uppgift. De vill lära sig och de står och lyssnar och tittar. Vi får fin uppbackning av föräldrar som hänger kvar, lägger bojar, kokar kaffe. Vi försöker göra det enkelt att hjälpa till. 

Ni har RS Tera som seglarskolejolle, varför det?
Vi tycker RS Tera är mer allround då den kan revas genom att man rullar in seglet på masten. Med två rev känner barnen sig mer säkra än i Optimisten. Den blir inte full med vatten när man kappsejsar utan är självlänsande. Vi kan också ha flera olika riggar så seglaren kan växa med båten. Vi köpte Terorna för tio år sedan men har nu flera medlemmar som köpt egna jollar. Det har också smittat av sig till vår grannklubb SS Viken Ägir som nu köper våra äldre Teror. Detta steg hjälper till att utveckla vårt klubbsamarbete och fler får möjlighet att lära sig segla.

Ljungskile Segelsällskap har:

  • tredubblat antalet tränande ungdomar sedan 2015. 
  • 60 nya klubbmedlemmar senaste året
  • ökar från fyra till sex seglarskoleveckor 
  • driver ett ”Håll havet rent” projekt 
  • har nystartad sektion för radiostyrda Dragonforce 65
  • genomför visionsarbete för styrelsen med SISU Idrottsutbildarna
  • är stolt arrangör av RS Tera VM 2019

LjSS på facebook 
LjSS på webben

Vill du dela med dig bra tips eller berätta hur ni löst problem eller skapat positiv utveckling? Mejla This is a mailto link .Genom månadens klubb vill vi sprida tips och goda idéer till ledare och klubbar.  


Jonathan Floreby under en vindfattig träningskväll med "Seglaskoj" och Ljungskile Segelsällskap.
Foto: LjSS

Skribent: Marit  Söderström Nord 
Epost: This is a mailto link

Samarbetspartners

Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info