Här hittar du det som rör kappsegling för kappseglaren.
Ett sätt att beskriva kappsegling är att dela in kappseglingen hur man kappseglar och vilken form av redskap man använder:
FORMEN
Fleetracing - hela eller delar av fältet segling på bana som tar ca 15 min-2 tim (ex de flesta os klasserna, de flesta av våra SM avgörs på bana). De kortare varianten brukar kallas sprint om den avgörs i tillhandahållna båtar.
Matchracing - endast två båtar på banan som gör upp om segern. (ex Americas Cup, Match Cup Sweden, Lysekils Womens Cup)
Havskappsegling - distanskappsegling på öppet vatten. Speciella säkerhetsregler kävs oftast. (ex Volvo Ocean Race, Gotland Runt)
REDSKAPET
De båtar man kappseglar med kan delas in i fyra huvudkategorier:
Entypssegling - vid entypsseglingseglar man båtar som styrs av relativt strikta regler men som kan ha olika tillverkare och tillåter viss utveckling av redskapet. Exempel på detta är optimistjolle.
Strikt entypssegling - I detta fallet seglar alla med likadant redskap. Laserklassen är ett exempel på denna form av båt. I stort sett alla matchracingtävlingar avgörs i dessa redskap. Även flera seglingar
Mätregel - När man designar en båtklass utifrån en given formel blir båtarna efter ett tag relativt lika varandra då varje given mätregel har en optimal skrovform i kombination med rigg. Exempel på båtklasser är ORC I och IRC.
Empirisk kappsegling - en form av handikappsegling där verktyget fått ett tal som multipliceras med seglad tid. På så sätt kan man få fram en resultatlista trots att man seglar i olika båttyper. I Sverige samlas alla båtar inom SRS, Svenskt Respit System. Läs mer om SRS här.