Hoppa till innehåll

Träning i M32 på Gardasjön: Tim Shuwalow vid rodret. ”Nacran är en dynamisk båt som lättare lyfter än F18. Den blir mycket populärare än Tornadon.”

FOTO: Jonatan Ameln

Nacra 17 bra OS-val

20130212

Intresset för flerskrovssegling tilltar i rasande fart i Sverige. M32 och Nacra 17 är några av de hetaste klasserna just nu. Tim Shuwalow har ställt upp för en intervju.

Spänning, fart, action. För Tim Shuwalow räcker de positiva attributen för flerskrovssegling nästan inte till. Som en av Sveriges främsta flerskrovsseglare borde han veta vad han pratar om: 2009 blev han tillsammans med Cecilia Colling korad till Årets seglare för sitt EM-guld i Hobie 16. Sedan har Tim, ursprungligen från Australien, satsat på F18 och skördat framgång efter framgång.

Bara ifjol vann han 26 av 38 race i Sverige och tog tillsammans med Thomas Ekefalk en åttonde plats på VM, det bästa resultatet som en skandinavisk besättning uppnått i F18. Han vann Raid Revenge, trots att tre av världens fyra bästa från förra årets VM var med.


Nacra 17 kan bli mer populär än tidigare flerskrovbåtar, menar Tim.


Tim Shuwalow kommer att fortsätta segla F18 parallellt med sin
OS-satsning i Nacra.

En utmärkt bas helt enkelt för att nu börja med en OS-satsning i den nya flerskrovsgrenen med mixad besättning, Nacra 17.

Tim kom precis hem från Gardasjön där han hjälpte till att träna Swedish Youth Challenge-teamet, KSSS:s satsning på Youth America’s Cup. I Garda provade han även på att segla Marström 32 (M32).

Tim, kommer du att fortsätta segla M32 i år?
2013 blir det premiär för en M32-cup med tävlingar i bland annat Malmö och Stockholm. Jag är mycket intresserad av att segla cupen och jag ser över olika lösningar. Än så länge är fyra besättningar klara, men vi kan bli sex till åtta, det vore fantastiskt.
Cupen kommer inte bara att seglas i Sverige utan även komma runt i Skandinavien. Teamen kan även komma att delta i övriga välkända race i Sverige och utomlands. Cupen ser mycket lovande ut.

Måste man äga en M32 för att vara med?
Det kommer att finnas ett charterpaket.

Du hör till de första teamen i Sverige som har bestämt sig för OS-satsning i Nacra 17. Berätta om båten!
Det är en av de bästa båtarna jag någonsin seglat. Det är ju faktiskt den första OS-klassen som måste seglas med mixad besättning. Det är fantastiskt att vara bland de första Nacra-teamen i världen!


Tim Shuwalow och Thomas Ekefalk tog en 8:e plats på VM i F18 ifjol. Tim vann dessutom fjolårets Raid Revenge. Foto: Jasper van Staveren


Nystart: Tim hämtade sin nya Nacra 17 i Holland nyligen. Foto: Tim Shuwalow


M32-träning på Gardasjön. Foto: Jonatan Ameln


Tim Shuwalow och Thomas
Ekefalk tog även hem SM-guldet i F18 ifjol. Foto: Lasse Eklöf

Om du jämför Nacran med F18, hur skiljer de sig?
Huvudskillnaden är att Nacran är mer än 30 kilo lättare än F18 och har rundade daggerboards som ger båten ett lyft ur vattnet. Segelytan är ganska lik, framför allt storen och focken känns som de i F18. Nacran är också lättare att hantera på land. Nacra 17 och F18 är så pass lika att vi kan segla tillsammans I Stockholm, vilket är utmärkt.

Var finns lockelsen med att segla flerskrov?
Det är bara så roligt. Det är snabbt, modernt och spännande. America’s Cup, som ju numera seglas i flerskrov, bidrar till att populariteten ökar. Det är kul att flerskrovssegling har blivit mer accepterad.

Vad anser du om att flerskrov togs ur OS-programmet i senaste OS?
Det var ett stort fel och hade ju tydligen inte någon mening. Men om de inte hade tagit bort flerskrov, skulle Tornadon vara kvar. Men Nacran, tror jag, blir en mycket bättre representant för flerskrovssegling än Tornadon varit de senaste åren.

Varför?
Tornadon var en liten klass i världen som bara fokuserade på OS. Jag tror att Nacran blir en mycket större klass på en gång, eftersom det är en modern båt som ägnar sig utmärkt som klubbåt. Inte omöjligt att det blir cirka 150 båtar redan första året.
Det är precis som med Lasern som är så populär att om den slutar vara en OS-klass så kommer folk fortfarande att fortsätta segla den.

Vad anser du om att du måste segla mixad?
Man har ju sett att det inte funkar med öppna klasser. I Qingdao fanns bara en kvinnlig rorsman med i Tornado. Därför är det mycket positivt att kvinnor får chansen att komma in på det viset. Jag har ju redan seglat mycket med mixad besättning när jag seglade Hobie.

Har du redan valt ut en seglingspartner?
Jag är i en testperiod just nu. På Gardasjön har jag seglat med Hanna Klinga. Det gick bra och vi båda tycker att vi fortsätter att pröva segla ihop. Nästa vecka åker vi tillbaks för ytterligare sex dagar segling.

Vilka planer har du i år?
Nacran har första prioritet. Men jag seglar gärna annan flerskrovssegling om jag får möjlighet. Jag kommer även att segla en Nacra Infusion F18 i år. Jag planerar att segla regattorna här i Stockholm, Raid Revenge, SM och troligen även VM. Men även kölbåtsegling står på programmet.

Mer info om Tims satsning

Mer om Nacra 17

Mer om M32

F18-förbundets hemsida

Tipsa om artikeln

Tipsa någon du känner

Tillbaka

Ta ett steg bakåt

Samarbetspartners

Allsvenskan

allsvenskan_litenlogga

Allsvenskan 2015

SRS Nationell Rankin...

SRS_logo-132

SRS Nationell Ranking 2015 

Läs Svensk Segelspor...

SWE Sailing Partners

SSP_Pantone_POS-135

Nyhetsbrev - Klubb

nyhetsbrev bild smal