Hoppa till innehåll

Utmärkelsen "Årets havskappseglare" gick 2009 till Volvo Ocean Race-teamet Ericsson 3. Även den kategorin kommer att koras på båtmässan i Göteborg på torsdag.

FOTO: Oskar Kihlborg

Heta kandidater till utmärkelseutdelningen

20130206

På torsdag klockan 18 avslöjas vem som får ta emot några av Sveriges finaste seglingsutmärkelser. Kom till båtmässan i Göteborg och heja på dina idoler!

Årets seglare, Årets junior eller Årets ideella ledare. Spänningen inför torsdagens utmärkelseutdelning på båtmässan i Göteborg stiger. Juryn har gått genom ett 80-tal nomineringsförslag. Vi tipsar om några heta kandidater.

Möjliga pristagare

Årets tränare


Jens Palm, ÄSSS
Sedan 2008 har Jens Palm varit anställd som huvudtränare i Ängelholm Skäldervikens SS, han ansvar för skolprojektet, seglarskolan, staben av tränare och den dagliga träningsverksamheten. Tillsammans med Jimmy Talén har Jens lyckats få ÄSSS att växa underifrån på ett imponerande sätt. Jens har i sin tränarstil lagt stort fokus på att bygga team, inte bara starka team av tränare utan han får även seglarna själva att känna sig som teammedlemmar i klubben. Detta gör att seglarna vill komma ner till klubben, segla, och inte minst testa på att tävla.

Thomas Rahm
Han fick Laserseglaren Rasmus Myrgen att lyfta sig och fokusera under perioden inför och under OS vilket sedan ledde till en efterlängtad OS-medalj.

Årets ledare

Sten Bergqvist, Hjuviks BK
Sten har i många år varit en drivande ledare i Hjuviks BK. Han har där utbildat många av de seglare som sedan via Lerums seglargymnasium utvecklats till vår elit. Sten har varit drivande både som tränare, kappseglingsfunktionär och ledare inom föreningen. Sten har genomfört uppskattade seglarläger i Marstrand och håller igång träningen i princip året om så länge det är isfritt.

Han har en fantastisk förmåga att se alla barnen i en grupp, inte bara de "duktiga". Utöver detta har han de senaste åren varit en drivande ordförande i E-jolle förbundet.

Några av seglarnas framgångar:
Pontus Dackhammar, SM-mästare i E-jolle 2012, 2:a plats i Mästarnas Mästare tillsammans med Axel Munkby 2012.
Julia Carlsson ISAF-mästare, SM-mästare i E-jolle och Laser, J-EM mästare i E-Jolle.

Årets junior

Jakob Klitte, Fredrik Höije-Karlsson, Felix Mossberg, Karl Mattson, Mikael Höije och David Kölby
: Matchracingbesättningen har under 2012 utvecklats rejält som ett team. De har klättrat snabbt i världsrankingen och blev även omnämnda av ISAF i september. De representerade Sverige på ett mycket bra sätt då de på Goveners Cup i USA tilldelades Sportsmanship Award. 2012-års meriter: 1:a Youth Match Cup, Marstrand, 4:a Ungdoms EM i Match Racing, Italien, 1:a Ungdoms SM Match Racing


Att Adam Holm vann VM-guld i Kona One i ett 60-deltagare starkt fält kan stå okommenterat. Hans guld följdes av ett tidigare VM-brons och två VM-silver. Parallellt med Kona One satsar Adam även på OS-vindsurfinggrenen med RS:X mot Rio 2016.


Julia Carlsson
hör till de juniorer som tagit tunga meriter under 2012. Att vinna ISAF Youth Worlds i Laser Radial är en mycket stark bedrift vilket ingen svensk har gjort sedan Daniel Wallberg i Laser 1997. Till hennes framgångar under året kan även läggas ett Junior EM-silver, ett SM-guld i E-jolleklassen och ett Junior SM-guld i Laser Radial.

Årets seglare


Har Martin Krites och Martin Strömbergs insats i Volvo Ocean Race drunknat i OS-yran? Svenskarna seglade på franska Groupama som tog hem totalsegern i en av världens tuffaste havskappseglingrace runt jorden. Foto: Paul Todd/Volvo Ocean Race

 
Fredrik Lööf och Max Salminen
tog OS-guld, Sveriges enda OS-guld
och första guld i segling sedan 1976. Behöver nog inte nämnas mer. Foto: onEdition

 
Rasmus Myrgren
lyckades vända sin besvikelse från OS i Qingdao, där han mycket knappt gick miste om en medalj, till en disciplinerad kamp om att bli bäst i Laser. I Weymouth tog han äntligen en efterlängtad medalj, brons.


På förra årets världscup tog Finnjolleseglaren Björn Allansson en 2:a, 4:a och 11:a plats. 2012 vann Björn även sitt tredje svenska mästerskap.

På utmärkelseutdelningen delas följande utmärkelser ut: Årets seglare, Årets manliga seglare, Årets kvinnliga seglare, Årets junior, Årets Lyft, Årets bästa planering bland juniorer, Årets tränare, Årets arrangör och Årets ledare.

Hela programmet

Tipsa om artikeln

Tipsa någon du känner

Tillbaka

Ta ett steg bakåt

Samarbetspartners

Junior SM

14-0266-JSM_Ba¦èstad2015

Jr Cup

JRcup_CMYK_pos_liten

Allsvenskan

allsvenskan_litenlogga

Allsvenskan 2015

SRS Nationell Rankin...

SRS_logo-132

SRS Nationell Ranking 2015 

Läs Svensk Segelspor...

SWE Sailing Partners

SSP_Pantone_POS-135

Nyhetsbrev - Klubb

nyhetsbrev bild smal