Hoppa till innehåll

Seglargymnasium

I Sverige finns det två riksidrottsgymnasier (RIG) med segling som inriktning. Riksidrottsgymnasierna ger ungdomar möjlighet att kombinera elitidrott och utbildning och vänder sig till dig som siktar mot att nå internationell elit. Seglingens två RIG ligger Lerums Gymnasium i Lerum utanför Göteborg och på Platenskolan i Motala. Båda två har de flesta utbildningsprogrammen inom ramen av den nya gymnasieskolan och några av Sveriges främsta tränare. Ett riksidrottgymnasium rekryterar elever från hela landet.

Kombinera träning och studier
Eleverna seglar på skoltid några eftermiddagar per vecka och dessutom läggs mycket tid på träning under icke schemalagd skoltid. De har goda sparring- och utvecklingsmöjligheter eftersom de tränar med andra och har tillgång till duktiga tränare. Tillsammans med tränaren sätts personliga mål upp för att nå så bra resultat som möjligt, både vad det gäller segling och skolarbete. De olika seglargymnasierna samarbetar och har gemensamma kursmål. Eleverna seglar både enmansbåt och tvåmansbåt men även matchracing är ett inslag på schemat.

På RIG läser man ämnet specialidrott
På riksidrottsgymnasium läser man ämnet specialidrott som också betygsätts. Specialidrottsämnet omfattar 700 poäng och innehåller sju olika kurser:

Tränings- och tävlingslära 1 (100 poäng)
Tränings- och tävlingslära 2 (100 poäng)
Tränings- och tävlingslära 3 (100 poäng)
Idrottsspecialisering 1 (100 poäng)
Idrottsspecialisering 2 (100 poäng)
Idrottsspecialisering 3 (100 poäng)
Idrottsledarskap (100 poäng)

Kurserna i Tränings- och tävlingslära är lika för alla riksidrottsgymnasier och innehåller områden som anatomi, fysiologi, träningslära, kost, idrottspsykologi, idrottskador, mål, tränings- och tävlingsplanering etc.
Kursen Idrottledarskap omfattar ledarskap, idrottsrörelsens organisation, idrottsmiljöers påverkan på prestationen, idrottsliga värderingar, förmåga att leda etc.
Kurserna Idrottspecialicering utvecklar eleven i att utöva vald idrott på elitnivå dvs. all kunskap som har med specifika idrotten segling att göra och hur man utvecklar sin prestationsförmåga.
Här hittar du kursplanerna i Specialidrottsämnet
.

Båda skolorna har utmärkta träningsmöjligheter och rutinerade tränare. Seglargymnasiet är en bra förberedelse för framtida elitsatsningar som SSF rekommenderar alla med hög ambition i sin idrott.
Läs mer om Riksidrottsgymnasierna på RF:s webb.


Ansök till Seglargymnasiet
Här kan ansöka och få mer information om hur det går till.

Nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU)
Parallellt med de två riksidrottsgymnasierna finns nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU) med inriktning på segling i Varberg (vindsurfing). Utbildningen vänder sig till dig som vill kombinera studier och idrott och har målet att nå nationell elit eller högre. Kontaktuppgifter till NIU i Varberg hittar du här.

Läs mer om NIU på RF:s webb.


Tipsa om artikeln

Tipsa någon du känner

Tillbaka

Ta ett steg bakåt

Samarbetspartners

Mästarnas Mästare 20...

MM_2014_marginal-ej-genomsk

SeglarTräffen 2014

Logotyp_träffen_marginal_ej-genomsk

Nominera! - utmärkel...

Jesper-pa-pallen-Martinez-studio-2_webb

Svenska Mästare 2014

vinnare

Läs Svensk Segelspor...

svensksegelsport_webb

SWE Sailing Partners

SSP_Pantone_POS-135

Nyhetsbrev - Klubb

nyhetsbrev bild smal