Hoppa till innehåll

Seglargymnasium

I Sverige finns det två riksidrottsgymnasier (RIG) med segling som inriktning. Riksidrottsgymnasierna ger ungdomar möjlighet att kombinera elitidrott och utbildning och vänder sig till dig som siktar mot att nå internationell elit. Seglingens två RIG ligger i Lerum och Motala och rekryterar elever från hela landet. Båda två har de flesta utbildningsprogrammen inom ramen av den nya gymnasieskolan och med sveriges främsta tränare.

Kombinera träning och studier
Eleverna seglar på skoltid några eftermiddagar per vecka och dessutom läggs mycket tid på träning under icke schemalagd skoltid. De har goda sparring- och utvecklingsmöjligheter eftersom de tränar med andra och har tillgång till duktiga tränare. Tillsammans med tränaren sätts personliga mål upp för att nå så bra resultat som möjligt, både vad det gäller segling och skolarbete. De olika seglargymnasierna samarbetar och har gemensamma kursmål. Eleverna seglar både enmansbåt och tvåmansbåt men även matchracing är ett inslag på schemat.

Teknik, trim och taktik
På riksidrottsgymnasium fördelas seglingsämnet över fyra kurser, A-,B-, C- och D-kurser, motsvarande hela 700 poäng. Ingående moment är bland annat seglingsträning, teknik, trim, taktik, strategi, regelkunskap, meteorologi, kost, träningslära, idrottspsykologi, analys och ledarskap. Båda skolorna har utmärkta träningsmöjligheter och rutinerade tränare. Seglargymnasiet är en bra förberedelse för framtida elitsatsningar som SSF rekommenderar alla med hög ambition i sin idrott.

Läs mer i vår folder (pdf)
Läs mer generellt om riksidrottsgymnasier på RFs hemsida.

Från och med hösten 2011 och de nya gymnasiereformen GY11/14 så läser seglarna 7 kurser på vardera 100p.

Tränings- och tävlingslära 1 (100 poäng)
Tränings- och tävlingslära 2 (100 poäng)
Tränings- och tävlingslära 3 (100 poäng)

Idrottsspecialisering 1 (100 poäng)
Idrottsspecialisering 2 (100 poäng)
Idrottsspecialisering 3 (100 poäng)

Idrottsledarskap (100 poäng)

Nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU)
Parallellt med de två riksidrottsgymnasierna finns nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU) med inriktning på segling i Varberg (vindsurfing). Utbildningen vänder sig till dig som vill kombinera studier och idrott och har målet att nå nationell elit eller högre. Kontaktuppgifter hittar du HÄR och mer generell information om NIU på RFs hemsida.


Tipsa om artikeln

Tipsa någon du känner

Tillbaka

Ta ett steg bakåt

Samarbetspartners

USM i matchracing

Logga USM

Läs Svensk Segelspor...

Omslag_Batliv_3_14_4

Seglare minns

sm-bok-framsida-webb

SWE Sailing Partners

SSP_Pantone_POS-135

Nyhetsbrev - Klubb

nyhetsbrev bild smal