Hoppa till innehåll

Seglargymnasium

Inom segling finns två möjligheter om du vill du kombinera elitsegling med studier, Riksidrottsgymnasiet (RIG) i Motala och Lerum samt Nationell godkänd idrottsutbildning (NIU) i Varberg (endast brädsegling).
Här hittar du mer information om NIU i Varberg. 

Riksidrottsgymnasiet
Riksidrottsgymnasiet är gymnasievalet för dig som satsar på att bli elitseglare. Du får möjlighet att kombinera idrott och studier med målet att nå internationell elit. Vid OS i London 2012 hade 10 av 14 svenska seglare en bakgrund från Riksidrottsgymnasiet.


Några av Lerums seglargymnasieelever under utlandslägret i Hyéres 2014.

Två RIG i segling
I Sverige finns det två riksidrottsgymnasier (RIG) med segling som inriktning, Lerums Gymnasium i Lerum utanför Göteborg och Platengymnasiet i Motala. Båda två har de flesta utbildningsprogrammen inom ramen av den nya gymnasieskolan och några av Sveriges främsta tränare. Ett riksidrottgymnasium rekryterar elever från hela landet och eleverna bor på RIG orten.

Läs mer om RIG Lerum
Läs mer om RIG Motala
Se en film om RIG Motala av tidigare eleven Rebecca Netzler
Läs foldern om RIG segling (pdf) 

Segling på RIG
Den stora skillnaden att gå på ett RIG jämfört med vanligt gymnasium är att du får mer tid för segling. Eleverna tränar på skoltid 3-4 eftermiddagar per vecka och skola, segling och fysträning ligger inom cykelavstånd. Det läggs mycket tid på träning under icke schemalagd skoltid och det finns alltid bra utvecklingsmöjligheter genom bra sparring och tillgång till duktiga tränare. Tillsammans med tränaren sätts personliga mål upp för att nå så bra resultat som möjligt, både vad det gäller segling och skolarbete. RIG Lerum och Motala samarbetar och har gemensamma kursmål. Eleverna seglar både enmansbåt och tvåmansbåt men även matchracing är ett inslag på schemat. 


Träning på skoltid, alltid tillgång till sparring och proffessionella tränare är några saker som erbjuds på RIG segling. På bilden Per Frykholm (tv) och Björn Johansson tränare på RIG Lerum.

Studierna på RIG
Som RIG elev går du ett vanligt gymnasieprogram med andra elever på skolan men du läser på fyra år i stället för tre. Det gör att det finns tid att hinna med både studier, träning och tävling. I tillägg till de ämnen som ingår i det gymnasieprogram eleven valt så läser RIG eleverna ämnet specialidrott som också ingår i slutbetyget.

Specialidrottsämnet omfattar 700 poäng och innehåller sju olika kurser:

Tränings- och tävlingslära 1 (100 poäng)
Tränings- och tävlingslära 2 (100 poäng)
Tränings- och tävlingslära 3 (100 poäng)
Idrottsspecialisering 1 (100 poäng)
Idrottsspecialisering 2 (100 poäng)
Idrottsspecialisering 3 (100 poäng)
Idrottsledarskap (100 poäng)

Kurserna i Tränings- och tävlingslära är lika för alla riksidrottsgymnasier och innehåller områden som anatomi, fysiologi, träningslära, kost, idrottspsykologi, idrottskador, mål, tränings- och tävlingsplanering etc.

Kursen Idrottledarskap omfattar ledarskap, idrottsrörelsens organisation, idrottsmiljöers påverkan på prestationen, idrottsliga värderingar, förmåga att leda etc.

Kurserna Idrottspecialicering utvecklar eleven i att utöva vald idrott på elitnivå dvs. all kunskap som har med specifika idrotten segling att göra och hur man utvecklar sin prestationsförmåga.
Här hittar du kursplanerna i Specialidrottsämnet
.

Läs mer om elitidrott och gymnasiestudier på Riksidrottsförbundets hemsida.

Ansök till RIG segling
Sista ansökan till RIG segling är 1 december.
Här kan ansöka och få mer information om hur det går till.


Tipsa om artikeln

Tipsa någon du känner

Tillbaka

Ta ett steg bakåt

Samarbetspartners

Junior SM

14-0266-JSM_Ba¦èstad2015

Jr Cup

JRcup_CMYK_pos_liten

Allsvenskan

allsvenskan_litenlogga

Allsvenskan 2015

SRS Nationell Rankin...

SRS_logo-132

SRS Nationell Ranking 2015 

Läs Svensk Segelspor...

SWE Sailing Partners

SSP_Pantone_POS-135

Nyhetsbrev - Klubb

nyhetsbrev bild smal