Hoppa till sidans innehåll

Ny JSM-klass för seglare under 13 år

25 NOV 2016 13:00
Det blir förändringar under 2017 för svensk barn- och ungdomssegling som ska bidra till mer utveckling och mindre utslagning. När det gäller tävling införs bland annat en ny klass under JSM för seglare under 13 år.
  • Uppdaterad: 25 NOV 2016 13:44

På SeglarTräffen 19-20 november var barn- och ungdomssegling i fokus och deltagarna fick en uppdatering på vad som händer både i andra idrottsförbund och i svensk segling närmaste året.

Livslångt idrottsintresse är målet
Anders Wahlström som är barn- och ungdomsansvarig på Riksidrottsförbundet (RF), var en av talarna och berättade både bakgrunden till det förändringsarbete som pågår och exempel på vad som händer just nu.  Det handlar mycket om att få barn och ungdomar att stanna kvar i idrotten genom att exempelvis minska utslagningen. 
- Att tidigt välja är ingen bra väg till senare framgång. Att vara aktiv i flera idrotter utvecklar tvärtom en mängd färdigheter som inte tränas på de grenspecifika passen. Huvudmålet med tävlandet i unga år är att stimulera till långsiktig utveckling och ett livslångt idrottsintresse, inte att kortsiktigt vinna segrar och låta några sitta på bänken, säger Anders Wahlström.

Mästerskap och ranking bara för 13 år och äldre
I svensk segling har det pågått ett arbete sedan 2015 och här har fokus varit att förändra tävling för barn under 13 år då vårt tävlingssystem inte stämmer överens med RFs riktlinjer.

2017 börjar de nya riktlinjerna att gälla som i korthet innebär de att seglare under 13 år inte ska delta i ranking, segla nationella eller internationella mästerskap eller bli uttagna till representationslag.
- Jag har haft en bra dialog med våra juniorklassförbund under året och Svenska Optimistjolleförbundet som har flest seglare i åldersgruppen, har gjort ett jättebra jobb och har kommit långt i sitt förändringsarbete, säger Marit Söderström Nord som är ansvarig för juniorsegling på Svenska Seglarförbundet.

Mindre tävling till förmån för träning och utveckling
I Svenska Optimistjolleförbundet har fokus har varit att skapa mer utrymme för träning och utveckling. Från och med hösten 2016 är det två regionskval där alla som är 13 år och äldre får delta i rikskvalen. Antalet rikskval minskas också från tre till två 2017.
- Hela andemeningen är att frigöra tid för träning och för annan idrott. Vi vill inte att unga seglare ska jämföra sig med sina kamrater. Vi vill att de ska jämföra sig med sig själva. Fokus ska vara på att utveckla den egna seglingen, säger Fredrik Liljegren ordförande i Svenska Optimistjolleförbundet.

Inom kort tillsätts mer resurser från Svenska Seglarförbundet i form av en projektledare/klasstränare som ska stödja Svenska Optimistjolleförbundets arbete med att skapa mer träning och utveckling för både seglare och tränare.

Ny JSM-klass för optimistseglare under 13 år
Under nästa års JSM i Uppsala blir det en separat klass för optimistseglare under 13 år där det inte delas ut några JSM-tecken. Det blir fler och kortare race i mindre grupper och möjlighet att gå in och äta lunch på land. Fokus ligger på seglarens utveckling och få många nya chanser att göra rätt.

För tvåmansbåtar gäller att minst en i besättningen är över 12 år för att få delta i JSM. I de klasser som har blandade åldrar finns speciella riktlinjer som det finns mer information om via länkarna nedan.

 Har du frågor kring barn- och ungdomssegling kontakta Marit Söderström Nord, ansvarig för juniorfrågor och talangutveckling This is a mailto link.

Här hittar du dokumentation från SeglarTräffen.
Här hittar du riktlinjer och bra länkar om barn- och ungdomsegling/idrott.

 

Samarbetspartners

  • Musto Sebago 09
  • SPL_logo_2013_FC
  • SvSj_mina-villkor

Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info