Hoppa till innehåll

Talangutveckling handlar om att ge de juniorseglare som vill träna och utvecklas så bra förutsättningar som möjligt, säger Marit Söderström Nord. Här seglar Nathalie Lagergren och Sara Rosell 29er under JSM 2012 i Råå.

"Drömläge för svensk juniorsegling"

20130304

Telefonen går varm och det pratas juniorsegling för fullt när Marit Söderström Nord är på plats på Svenska Seglarförbundets kansli, med ansvar för talangutveckling. Vi tar pulsen på Marit för att ta reda på vad hon ska göra.

Den fjärde februari började Marit Söderström Nord sitt jobb som talang-utvecklare på Svenska Seglarförbundet. Vad innebär uppdraget?
– Ordet talangutveckling är lite laddat och för en del kanske det betyder att man ska sålla bort de som inte är talanger. Jag ser det precis tvärtom. För mig handlar det om att jobba för att alla juniorseglare vi har runt om i landet, som vill träna och utvecklas som kappseglare, ska få så bra förutsättningar som möjligt. Personligen tror jag inte så mycket på att man är född till kappseglare. Du måste träna hårt för att bli duktig, ha en ambition och en vilja att utvecklas. Du måste tillbringa mycket tid i på vattnet och i en bra miljö med träningskompisar och tränare som kan bidra till din utveckling. Men kanske är det viktigaste av allt att du måste tycka att segling är det roligaste som finns, säger Marit.

Adamfiras_redigerad
Segling måste vara kul för att man ska orka träna och tävla så mycket som krävs. Det har gett resultat för Adam Holm som hyllades för sin VM-seger i Kona One 2012.

Vad ska du göra?
– Min första tid kommer jag att träffa och intervjua många av de som jobbar i klubbar, klassförbund eller som tränare för att få en bild av hur det står till med svensk juniorsegling. Efter det kan vi sätta mål vart vi vill och bestämma hur vi ska jobba för att ta oss dit.  Redan nu ligger några konkreta uppdrag hos mig som att stödja seglargymnasierna i Lerum och Motala, ha kontakt med juniorklasstränarna och följa upp deras jobb och se till att vi representerar i ISAF Youth Worlds, berättar hon.


2012 var ett fantastisk år för svensk segling och det finns många fina förebilder. Julia Carlsson blev ungdomsvärldsmästare i Laser Radial på ISAF Youth Worlds.

Hur kom det sig att du tog jobbet på Seglarförbundet?
Under 2012 hände flera inspirerande saker som att jag träffade 800 svenska olympier och 600 unga lovande ungdomar från olika idrotter i samband med Stadionfesten i juni. Jag insåg då hur mycket bättre vi kan bli på att ta tillvara på all erfarenhet som finns hos olympiska seglare och föra den vidare till framtidens olympier. Att sedan få följa OS-seglingarna i London dagligen och kommentera ett svenskt OS-guld och ett OS-brons för SVT var fantastiskt. När möjligheten dök upp att få jobba med att utveckla svensk juniorsegling och framtidens OS-seglare föll allt på plats. Vi har ett drömläge just nu med en ökad kännedom om sporten efter OS-framgångarna, förebilder, fyllda seglarskolor och ett stort engagemang ute i organisationen. Förvaltar vi det rätt så kan det bli hur bra som helst, avslutar Marit Söderström Nord.

 

Tipsa om artikeln

Tipsa någon du känner

Tillbaka

Ta ett steg bakåt

Samarbetspartners

Junior SM

14-0266-JSM_Ba¦èstad2015

Jr Cup

JRcup_CMYK_pos_liten

Allsvenskan

allsvenskan_litenlogga

Allsvenskan 2015

SRS Nationell Rankin...

SRS_logo-132

SRS Nationell Ranking 2015 

Läs Svensk Segelspor...

SWE Sailing Partners

SSP_Pantone_POS-135

Nyhetsbrev - Klubb

nyhetsbrev bild smal