Hoppa till innehåll

FLER NYHETER

Tävlingskalender

Stålheim Guld - Östling/Torlén Brons

20130202

Jesper Stålheim vann världscupen i Miami efter en spännande final i lätta vindar. Jesper blev 2:a i den inledande av dagens tre finalseglingar och och gick därmed upp i ledningen med hela 12 poäng före amerikanen Buckingham. Han bevakade sedan säkert sin konkurrent i de två avslutande seglingarna. Han vann en överlägsen och rättvist seger, den största meriten i karriären! I 49er klassen säkrade Sebastian Östling och Kalle Torlén bronsmedaljen bakom två amerikanska besättningar.

Rapport från lördagen:

Resultat

Jesper Stålheim

Jesper Stålheim blev 2:a i det första finalracet i ganska lätta vindar på Biscayne Bay i Miami idag. Därmed gick han upp i ledningen med hela 12 poäng då främste konkurrenten Buckingham från USA blev näst sist i den tio båtar stora finalfältet. Jesper följde upp med en 3:e plats i segling två och drog ytterligare två poäng på amerikanen inför den avslutande seglingen. 14 poängs ledning innebar att amerikanen behövde 7 båtar emellan för seger och nu var Jesper riktigt nära!

I den avslutande seglingen så ledde Amerikanen Buckingham stort på första länsen med Jesper på en 3-4 plats då ett större vindskift gjorde att 3 båtar seglade om dem bägge och sedan kunde Jesper bevaka amerikanen på den andra kryssen för att runda 4:a mot amerikanens 6:e plats inför den avslutande länsen. Guldet som såg lite hotat ut under första kryssen var nu nära. Jesper klarade lätt av att bevaka sin placering in mot mål och Amerikanen som nyss hade hotat Jesper blev 6:a i mål och fick se sig passerad av Karl-Martin Rammo från Estland. Jesper Stålheim, KSSS, som coachades av Fredrik Lassenius på regattan tog därmed sin största seger i karriären.

Jesper Stålheim och Fredrik Lassenius

I 49er så blev det en tuff dag för det nykomponerade teamet Östling/Torlén från KSSS men det lyckas genom serien 3-4 hålla fast vid sin bronsplats en fantastisk prestation i vad som var Sebastians första internationella regatta i klassen. Sebastian Östling som representerade Sverige som gast i 470 klassen både i Beijing och London kommenterar det hela så här:

Sebastian Östling & Kalle Torlén

- Det blev ett brons! Svårseglat som tusan och riktigt kort bana. Därför blev det utmanande tekniskt sett, men vi försökte hela tiden lyfta blicken och det gjorde att vi hittade rätt på banan och kom upp oss i båda racen. Vi är kanon glada med Miami och starten på stasningen!

 

INFÖR FINALEN

Idag är det final för de svenska seglarstjärnorna i Miami. Så här i början på OS-cykeln så experimenterar Internationella Seglarförbundet med många olika format på världscupen och vi har inför lördagens avslutning svenska segerchanser i Laser, Jesper Stålheim, och i 49er, Sebastian Östling och Kalle Torlén. Dagens finalseglingar börjar kl. 17.30 för Laser och 17.45 för 49er. Live tracking och kommentarer direkt på nätet. Formatet är som följer:

Laser: 3 seglingar för de tio främsta från Guldfinalen. Jesper som ligger tvåa tar med sig sina 16 poäng efter fredagen in i finalen och dessa läggs till finalens 3 race. I finalseglingarna räknas poängen dubbelt, dvs, första plats ger 0 poäng, 2:a ger 4 poäng, 3:a ger 6 poäng osv. ned till hela 20 poäng för en 10:e plats. Så det är mycket kvar att segla om. Banorna är traditionella kryss-läns banor ca. 20 minuter långa.

49er: De sex främsta har kvalat in till finalen. Där gäller det att vinnaren är det team som först har 2 segrar. Teamet som leder efter gårdagen startar på en seger, de övriga teamen börjar på noll. När ett team har 2 segrar är regattan över. Övriga teams placeringar bestäms av den poäng (poäng som ges på traditionellt sätt) som man har när regattan är över. Banorna är kryss-länsbanor 2 varv som tar ca. 10 minuter att segla. Det finns banbegränsningarn på sidorna vilket ger en "smal" bana så att besättningarna tvingas till många slag respektive gippar så bra "boathandling" är en kvalitet som premieras lite extra idag för de snabba 49ers.

 

Inga övriga svenska besättningar är kvalificerade till finalen.

Live - grafik

Live kommentarer

Resultat

Hemsida

Facebook

Twitter

Björn Johansson skriver om KSSS seglarna på plats

Jesper Stålheim gick upp i ledning efter att ha vunnit bägge seglingarna på Världscupen i Miami på onsdagen. Också Emil Cedergårdh är med i toppen efter två 3:e platser. I 49er så åkte Kalle Torlén/Sebastian Östling ned en placering till 2:a plats. Manövrarna räckte ännu inte riktigt till för dem när vindarna närmade sig 10 m/s sent på eftermiddagen. Regattan fortsätter nu för Laser med "Guldfinalen" för den främre halvan av fältet idag och imorgon. 49er fortsätter grundserien.

 

RAPPORT FRÅN DAG 1 - MÅNDAG

Med serien 1-3-2 leder Kalle Torlén och Sebastian Östling 49er klassen efter första dagens seglingar på världscupen i Miami. Det är parets internationella debut i tillsammans så målsättningen är att undvika sätta sig i svåra situationer beskriver Kalle hur han försöker lotsa fram den tidigare 470-gasten och dubbla olympiern Sebastian. Också Jesper Stålheim och Emil Cedrgårdh i Laser hade en fin start på regattan och slogs i toppen i vindar på 4-6 m/s i ett soligt Florida

Regattan domineras antalsmässigt ganska kraftigt av Nordamerikaner med inslag av starka team från Sydamerika. T.ex. Brasilien har uppenbarligen påbörjat en rejäl satsning inför hemma OS i Rio de Janeiro. Många starka länder från Europa tillsammans med Australien och Nya Zealand lyser med sin frånvaro från världscupinledning.

Regattan innebär också debuten för den nya OS-klassen Nacra 17, de allra första båtarna levererades i december månad och nu är katamaranerna för första gången på fyra år tillbaka bland OS-klasserna. Likaså är det comeback för vindsurfing efter försöket att få in Kiteboarding, ett fiasko som under ett halvår gjorde att vindsurfingseglarna inte hade en tydlig internationell karriär. Nu är RS:X tillbaka och svenske Adam Holm hade en bra start i Miami med en 15:e och en 9:e plats.

Jesper Stålheim vinner första seglingen på måndagen

Tävlingarna pågår fram till lördag.

Resultat

Hemsida

Live kommentarer

Facebook

Twitter

Björn Johansson skriver om KSSS seglarna på plats

RAPPORT INFÖR REGATTAN

På måndag går startskottet för säsongens andra världscuptävling, Olympic Class Regatta (OCR) i Biscayne Bay i Miami. Sju taggade svenska besättningar, däribland OS-seglaren Sebastian Östling, finns på startlinjen.

För första gången deltar nu även den nya OS-grenen Nacra 17, flerskrovsbåten som seglas med en mixad besättning. I övrigt är uppslutningen förstås mager så kort efter OS. Bara 218 besättningar är anmälda vilket kan jämföras med över 540 besättningar året innan OS.
Förutom OS-klasserna deltar även de paraolympiska klasserna 2.4 och Sonar.
Världscuptävlingen avslutas med medaljfinalerna den 2 februari.


Efter sin OS-satsning i 470 har Sebastian Östling nu bildat ett nytt team i 49er tillsammans med Kalle Torlén.

Svenska deltagare på OCR Miami
49er
David Jonsson/Nils Åkervall
Sebastian Östling/Kalle Torlén
Laser
Emil Cedergårdh
Holger Tidemand
Jesper Stålheim
RS:X
Adam Holm
Sonar
Patrik Norstrom

Fakta OCR Miami
Flera svenska besättningar har de senaste 20 åren tagit hem guld på OCR i Miami:

470
2010, Anton Dahlberg/Sebastian Östling
Laser
2011, Rasmus Myrgren
2000, Karl Suneson
Starbåt
2007, Fredrik Lööf/Anders Ekström
2.4
2007, Stellan Berlin
2006, Stellan Berlin
2005, Stellan Berlin

Världscup 2013
3-8 december 2012, Melbourne, Australien
26 januari-2 februari, Miami, USA
30 mars-6 april, Palma de Mallorca, Spanien
20-27 april, Hyères, Frankrike

Officiella hemsidan

Deltagare

 

Tipsa om artikeln

Tipsa någon du känner

Tillbaka

Ta ett steg bakåt

Samarbetspartners

Allsvenskan

allsvenskan_litenlogga

Allsvenskan 2015

SRS Nationell Rankin...

SRS_logo-132

SRS Nationell Ranking 2015 

Läs Svensk Segelspor...

SWE Sailing Partners

SSP_Pantone_POS-135

Nyhetsbrev - Klubb

nyhetsbrev bild smal