Hoppa till innehåll

FLER NYHETER

Tävlingskalender

Kjellberg och Sylvan välkomnar matchracingserie för damerna

20130210

2012 var ett omvälvande år för dam matchracingen, publiksuccé på OS i London samtidigt som man redan visste att det var första och sista gången man var välkommen på den arenan. Men istället för att lägga sig ned och dö så satsar Women’s International Match Racing Association ännu hårdare och startar en serie på 5 regattor i 3 olika världsdelar med final under i Lysekil i augusti.

Caroline Sylvan som i december 2012 nådde sin högsta placering på världsrankingen (26) efter en bronsmedalj på EM satsar hård på den nya serien.

- Jag kommer att försöka delta på så många av regattorna som vi har råd med och kan få inbjudningar till. I första hand siktar vi förstås på de svenska och danska regattorna plus den i Korea i juni. Vi tycker det är skoj att det är olika båtar på varje regatta och att man måste vara lite fler i besättningen än vad vi är vana vid från den olympiska Elliott 6m. Min besättning i år kommer att vara Louise Kruuse af Verschou, Frida Langenius, Fina Kuikka, Sara Sigvardsdotter och Rebecca Andersson, berättar en glad Caroline Sylvan

Också Olympiern Anna Kjellberg kommer att segla serien som hon valde framför den OS-satsning i Nacra som hon ett tag funderade på. Hon kommenterade nyheten så här:

- Jag är så glad för detta! OS har hjälp till att utveckla vår klass i rätt riktning - känns helt rätt att fortsätta utvecklingen för tjejernas matchracing. Vi är sakta men säkert på väg att även ge tjejerna möjlighet att leva på segling. Helt grymt med final i Lysekil för oss svenskor!

Serien består av 5 följande regattor under 2013:

  1. St Quay, Frankrike – båttyp: Elliott 6m – 15-19 maj
  2. Pusan, Sydkorea - K30 – 6-9 juni
  3. Köpenhamn, Danmark – J/80 – 20-23 juni
  4. New York, USA – SM 40 – 11-14 juli
  5. Lysekil, Sverige – DS 37 – 5-10 augusti

Spännande är också att Lysekil Women's Match blir finalen efter vilken serien prispott på hela $ 50 000 fördelas.

Damseglingen på högsta internationella nivå är på stark utveckling och möjligheterna för seglarna är många, nästan så att det är en fight om seglarna med 4 ½ olympiska klasser (vindsurfing, 49er FX, Laser Radial, 470 och Nacra 17, mixed), Volvo Ocean Race och nu matchracingserien. Denna serie kallas ännu inte för världscup och är inte heller en kamp om VM-titel som serien är för herrarna. Damernas VM avgörs under regattan i juni i Sydkorea.

Skriv en kommentar!

Säg vad du tycker

Tipsa om artikeln

Tipsa någon du känner

Tillbaka

Ta ett steg bakåt

Samarbetspartners

Allsvenskan

allsvenskan_litenlogga

Allsvenskan 2015

SRS Nationell Rankin...

SRS_logo-132

SRS Nationell Ranking 2015 

Läs Svensk Segelspor...

SWE Sailing Partners

SSP_Pantone_POS-135

Nyhetsbrev - Klubb

nyhetsbrev bild smal