Hoppa till sidans innehåll

Seglingscentrum "Fjåset" Mälaren


"Fjåset" erbjuder utmanande segling nästan mitt i stan. Fjåset är fullt av seglingsaktiviteter alla veckans kvällar och helger nästan hela året om.

Fjåset avgränsas i norr av Bromma/Ålsten, i söder av Mälarhöjden, i väst av Fågelön/Björnholmen och i öst av Stora EssingenDet finns tre aktiva klubbar inom området: MKS, ÅBS och MBK. Dessa klubbar utövar ett tätt samarbete för att främja seglingssporten.  I MKS seglas det mycket Laser - kanske mest i Sverige. Det är också från MKS uttrycket "Fjåset" härstammar.  

Vad händer på "Fjåset"?

Kappseglingar

Varje onsdag kl 18:00 från 1 maj til sista september går starten för  "Kvällsköret".  Det som är unikt med "Kvällsköret" är att det är ungefär 40-50 lasrar på startlinjen varje onsdag. Fjåset erbjuder utmanande segling i komplexa förhållanden, här seglar såväl relativa nybörjare som svenska mästare - alla får någon att kämpa emot. Har man tillgång till en laser är man välkommen att hänga på.  
Förutom dessa seglingar finns det laserkappseglingar året runt.  Under oktober-december är det laserseglingar varje söndag.  Den sista seglingen för året brukar vara Luciaköret - men vissa entusiaster seglar till isen har lagt sig.

Det är inte bara laserkappseglingar på Fjåset. Det finns entusiastiska kanotseglare (B, C, D, E och IC-kanot) både norr och söder om Fjåset som bl a anordnat kanot-SM. MBK ordnar familjekappsegling MYS (sofistikerad vidareutveckling av LYS) varje vår och höst. Fast då kallas det inte vattnet "Fjåset". 

Seglingsutbildningar

Veckans övriga kvällar råder det full aktivitet med seglingskurser på Fjåset. Klubbar runt om kring Fjåset är aktiva med både seglingskurser och seglingsläger sommartid för juniorer.

MKS har seglarskola med båttyperna optimist/optischool, laser och 2-krona. Vidare anordnar MKS tillsammans med Göta Segelsällskap sommarläger på Jungfruholmarna.

ÅBS anordnar optimistjolleträning för nybörjare (grön) och för de som seglat ett tag (blå) samt sommardagläger.

I ett samarbete mellan MKS och MBK finns det sedan flera år tillbaks seglingskurser i 2-krona och laser specillt inriktade mot tjejer/kvinnor.

Mer information finns på respektive klubbs hemsida.

 

Klubbar inom området:

Mälarhöjdens Kanotklubb www.mks.nu

Ålstens Båtsällskap www.alstensbs.nu

Mälarhöjdens Båtklubb www.mbk.nu

Uppdaterad: 07 JUN 2016 17:15
Skribent: Peter Witt

Samarbetspartners

 

seapax logga liten

 

Gill

 

SisuNorMedium300_RGB

 

Liros transparent

 

Suzuki KGK Motor

 

search logo

 

whtmr

 

Surfspot

 

Postadress:
Stockholms Seglarförbund
Lövängsvägen 89
187 30 Täby

Kontakt:
Tel: +46733988601
E-post: This is a mailto link

Se all info