Hoppa till innehåll

Samarbetspartners

Det populära handikappsystemet SRS används i över 9 000 kappseglingsstarter per år.

SRS nu öppet för ansökningar

20130206

Nu är SRS-systemet öppet för att ansöka om mätbrev - nytt, förnyat eller provmätbrev.

I och med att det administrativa SRS-systemet har öppnats och vi kan börja ta emot ansökningar för kommande säsong.

Nya avdrag för bogpropeller och ny bedömning av vattenlinjelängden hör till några av SRS-nyheterna 2013. Inför årets säsong blir det dessutom ännu smidigare att beställa SRS-mätbrev.

Enklare skaffa mätbrev
Tack vare direktbetalning med kreditkort via SSF:s hemsida blir det i år ännu enklare att skaffa sig ett mätbrev. Även den webbaserade ansökningsmodulen som lanserades 2012 har kontinuerligt reviderats för att bli mer användarvänlig. Båtägaren ansöker direkt via webben och får en egen inloggning till sitt mätbrev.

 
Jimmy Hellberg   Foto: Håkan Forslund

Det berättar Jimmy Hellberg, ledamot i SSF:s Tekniska kommitté, som tillsammans med Pelle Lindell jobbar på att utveckla SRS-systemet. Reaktionerna efter att nya beräkningsmodellen infördes 2011 var positiva:
– Nu har vi fått en röd tråd som håller samman alla båtar, säger Jimmy.

En ändring av bedömningen av den effektiva vattenlinjelängden och deplacementet är några av förändringarna som gjort att ett 20-tal båttyper i år fått uppdaterade data som påverkar deras SRS-tal.

Enligt Jimmy ska det framför allt vara lätt att skaffa sig ett mätbrev samtidigt som precisionen i mätetalen ständigt ökar.
– Vi hoppas att vi fortsätter bidra till att öka bredden av kappseglare.

För att ansöka om ett SRS-mätbrev 
Gå in på länken Mätbrevsansökan 2013. Här fyller du i de uppgifter som gäller för dig och din båt. Om du inte har tillgång till alla uppgifter kan du trycka på ”spara” och lämna formuläret. Ett användarnamn och ett lösenord mejlas då automatiskt till din mejladress och du kan gå in för att avsluta din ansökan vid ett senare tillfälle.

När du fyllt i alla uppgifter, laddar du upp två fotografier som beskriver din båt och trycker på ”spara” och ”skicka”.

Efter att vi tagit emot din betalning och granskat din ansökan (normalt 10 arbetsdagar) får du ett nytt mejl med uppgift om att din båt blivit godkänd. Du kan då gå in på länken Giltiga mätbrev och se samtliga gällande mätbrev. Om du klickar på ett mätbrev skapas en pdf-fil som kan skrivas ut.

En mer utförlig manual hittar du här.

SRS-tabell 2013 

Nyheter 2013 

SRS på Facebook  

Prislista med Vinterrabatt
Vi har vidareutvecklat systemet under vintern, men bibehåller ändå samma priser som förra året. Dessutom har vi liksom förra året en vinterrabatt ända till mitten av april. Det här hjälper till att minska köerna av ansökningar på försommaren och i god tid kunna leverera mätbrev till alla seglare. 

Vinterrabatter
Nytt mätbrev (ord. pris 750kr): 
 - 450kr dvs 40 % till 3 mars.
 - 525kr dvs 30 % till 1 april.
 - 600kr dvs 20 % till 21 april.

Förnyat mätbrev (ord. pris 400kr):
 - 320kr dvs 20 % till 1 april.     
 - 360kr dvs 10 % till 21 april. 

Här kan du se hela prislistan för SRS 2013

Fakta om SRS
SRS är SSF:s respitsystem för breddkappsegling. Syftet är att ge båtar av olika typ möjlighet att kappsegla mot varandra. SRS-talet strävar efter att representera en båttyps bästa potentiella prestanda på en rundbana i mellanvind.

SRS är till för kölbåtar av alla slag, jollar och flerskrovsbåtar. Eftersom olika typer av båtar kan ha mycket olika prestanda på olika bogar och vindstyrkor rekommenderas att man inte blandar kölbåtar, jollar och flerskrovsbåtar i samma klass annat än på lägsta klubbnivå.

På grund av systemets uppbyggnad är metoden och underlaget för beslut om nya eller ändrade SRS-tal inte offentliga. Avsikten är att hindra att båtar konstrueras och optimeras för SRS-kappsegling då detta kan motverka målet att bli fler som kappseglar.

Skriv en kommentar!

Säg vad du tycker

Tipsa om artikeln

Tipsa någon du känner

Tillbaka

Ta ett steg bakåt

SRSp

SRS_logo_single lite mer arbetsyta

Vad väger din båt?

våg